Rólunk

A Briolett Ötvösműhely Galéria Szittner (Szomjas) Violetta ötvösmester vezetésével 1995-ben alakult. A műhely, mely egyben a galéria és üzlet szerepét is betölti, nagyon inspiráló környezetben, Sopron történelmi belvárosában ódon falak és macskaköves kis utcák között található. Meghitt környezet ad ihletet a műhelyben alkotó három ötvös kolléga munkájához: itt készülnek a különleges ezüst és arany ékszerek, drágakővel, ásványokkal díszített kiegészítők, a megrendelő igényei szerint valamint az alkotó ötvös saját fantáziája alapján.

Alapanyagok amelyekkel dolgozunk

Dísz és használati tárgyainkat 925 ezrelékes sterling ezüstből, ékszereinket pedig 925 ezrelékes sterling ezüst mellett 14 és 18 karátos sárga-fehér-közép aranyból készítjük. A nemesfémek mellett szeretettel használjuk a természet adta ásvány és ékkő kincseket, a cabochon csiszolástól a különböző formájú fazettált csiszolásúakig. A színek kavalkádját gyakran kiegészítjük tűzzománc technikával is.

Sulyok Gabriella írta

Virágok, termések, indák, bogyók, bibék, szirmok – a motívumai Szomjas Violetta művészetének.

A természetből meríti, amelynek kifogyhatatlanok formai meglepetései.Ékszerein túl, alkalmazott tárgyaiban apró figurák, jelenségek, ezüstbe mintázva, szép anyagokkal ötvözve, sajátos utat képviselnek kollekciójában. Minden kompozíció az Ő képzeletéböl születik, habár tudja az ékszer hagyományának jellegzetességeit (néha fel is használja) – nem sokszor ismételve azokat – így válik egyénivé, felismerhetővé Szomjas Violetta motívumvilága. Büszkesége, hogy műhelye a referencia üzlettel együtt van! Az elképzelés mellé a kézműves technikával hozza összhangba az anyag adta lehetöségeket.Így érdeklődőit, vevőit is sokkal hitelesebben tudja meggyőzni az igényes választásról.

A használati értékek mellé művészi értékeket is állít.

1996-ban – első kiállításán – többféle stílusra volt fogékony, a divat irányzataira.

Mára – inkább Ő győzi meg a vevőt, hogy a kor szellem és saját világa hogyan fonódjon össze a műtárggyal. Iparművészet ez, amely a legelevenebb kapcsolatban van a mindennapi élettel, amelyet rengeteg hatás irányít és befolyásol. Az ékszer művészete még különösebb, mert a szépségért való versengés a világ kezdete óta létezik és háborúkat is gerjesztő tényező.

Külön szerepet játszik ebben a nemesfém, melynek vagyoni értéke sokszor legyőzi az ötvösművészet szándékait. Az utóbbi évek tárgyaiban új anyagokat is alkalmaz, melyek nagyon felgazdagították és egyénivé tették kollekcióját: színes zománc, ásványok,üveg.

Zománc kompozíciói apró használati tárgyak is. Nyakra, karra függeszthető – ékszernagyságban – apró doboz, amely nyitható is. Az örök termékenység jelképe a tojás: érzékeny színgazdagságú felület, ezüst, vagy arany abroncsokkal diszítve.

Az üveg anyaga az ezüsttel – „hideg“ csengésű, elegáns tárgyak, még hangjával is varázslatos: üveg-harang.

Az ásványok foglalataiban hozza a növények hajtásainak, indáinak, kelyheinek befogadó formáját.

Sulyok Gabriella
Munkácsy–díjas grafikus művész

Szittner (Szomjas) Violetta iskolái:

Ötvös iskola
Becsüs képző
Drágakő-szakértő
Ötvös-mester vizsga.